Vše pro vaše zdraví...
+420 731 372 222
CS
Přihlášení

Jak založit mořské akvárium

Rady a ověřené postupy správného založení mořského akvária tak, aby nedocházelo k zbytečným úhynům živočichů.

Každý zkušený mořský akvarista vám může jistě potvrdit, že tento proces rozhodně stojí za námahu a čekání. Založení nového mořského akvária vyžaduje řádné plánování, obzvláště nyní, když řada e-shopů nabízí mnoho různých druhům ryb a bezobratlých... Tyto různé druhy živočichů mají své individuální požadavky na kompatibilitu, které je nutno řešit již během počáteční fáze.

Článek poukazuje na pět fází, které se významně podílí na úspěšném zřízení nového mořského akvária.

Fáze 1 – Připravte si akvarijní vodu

Umístěte akvárium a nainstalujte veškeré filtrační zařízení. Naplňte akvárium čerstvou vodou, ideálně vodu z reverzní osmózy. (Pokud musíte použít neupravenou městskou vodu, přidejte kvalitní dechlorinátor, který odstraňuje chlór z vody.) Dále přidejte sůl podle pokynů na obalu patřičného mořského mixu soli. Použijte hustoměr pro sledování a zvýšení slanosti na požadovanou úroveň. Namontujte akvarijní ohřívač a nastavte požadovanou teplotu. Nechte systém běžet několik dní, abyste zajistili konstantní teplotu vody a správnou funkci všech zařízení.

 

Fáze 2 – Vytvořte dekoraci akvária „útes“

Po úspěšné 1. fázi začněte budovat svůj „útes" ze substrátu na bázi aragonitu a živého kamene nebo rifové keramiky. Mohli byste také zvážit přidání 5–7 cm živého písku, které přispěje k osídlování prospěšnými bakteriemi a mikroorganismy.
Poté, co přidáte do akvária substrát a živý písek, je již možno vložit živé kameny nebo rifovou keramiku. Kromě toho, že jak živé kameny, tak i rifová keramika skýtá velkou plochu pro usídlení užitečných bakterií či mikroorganismů, také dodává obyvatelům akvária bezpečné úkryty a pomáhá udržovat zdravé vodní parametry. Tato dekorace s biologickou filtrací je velmi pěkná a přirozená na pohled. Poskytuje potřebné útočiště a živou potravu pro vaše ryby a bezobratlé živočichy.
Můžete si vybrat z několika druhů keramických výrobků a kamenných dekorací různých tvarů. Jako orientační vodítko přidejte do akvária přibližně 0,5 kg horniny na litr vody. Přesná hmotnost, kterou byste měli přidat, se bude lišit podle typu vybrané dekorace. Dodržujte doporučená opatření pro zvolenou dekoraci.
Vaše živá hornina nebo rifová keramika musí být připravená dle pokynů prodejce, než do akvária budete moci přidat jakoukoli rybu nebo bezobratlého živočicha. Proces zrání akvária, který iniciuje cyklus dusíku, obvykle trvá 4–5 týdnů. Během této doby musíte také provádět týdenní 25% výměny vody. Pokuste se z dekorace postavit co nejvíce jeskyní. To umožňuje rybám volně plavat ve skalních útvarech a zajišťuje dobrou cirkulací vody. Během záběhového procesu akvária tzv. cyklování musíte udržovat akvárium v temnotě, aby se zabránilo růstu nežádoucích řas – osvětlení zapínejte jen krátce při kontrole pokroku zabíhání.

Fáze 3 – Pořiďte si osvětlení a produkt na odstranění řas

Jakmile je biologická filtrace funkční, můžete začít s tvorbou akvária. Nicméně, jako poslední opatření před pokračováním, vyzkoušejte hladinu amoniaku a dusitanů, abyste se ujistili, že jsou na hodnotě 0 mg/l. V tuto chvíli byste měli také nastavit osvětlovací systém s časovačem, který osvětlí akvárium 10–12 hodin denně. Následujících několik týdnů po přidání osvětlení může dojít k rozpuku řas. Použijte produkt na jejich odstranění. Postupujte podle návodu na obalu. Biologická filtrace se rychle přizpůsobí novým obyvatelům díky plně zaběhnutému živému kameni v systému. Po několika dnech vyzkoušejte hladiny amoniaku a dusitanů – když dosáhnou hodnoty 0 mg/l, můžete přidávat ryby a bezobratlé živočichy.

Fáze 4 – Začněte přidávat ryby a bezobratlé živočichy

Před přidáním jakékoli ryby nebo bezobratlého živočicha se ujistěte, že jste obeznámeni se všemi problémy s kompatibilitou, které mohou existovat mezi požadovanými druhy. Také si pohlídejte, aby stávající biologická filtrace dokázala překonat tuto novou zátěž. Při plánování počátečních a dalších objednávek akvarijních živočichů nejprve zkontrolujte hladinu amoniaku a dusitanů. Ujistěte se, že hodnoty jsou stabilní na nule nejméně několik týdnů.

První série ryb a bezobratlých, které přidáte do akvária, musí být z vámi požadovaných druhů co nejvíce odolná. To jim umožní zvyknout si na akvárium dříve, než přidáte větší, aktivnější a agresivnější druhy. Poté, co dáte nově příchozím alespoň několik týdnů, aby aklimatizovali, pokračujte postupně s většími a aktivnějšími druhy.
Můžete se také zajímat, kolik ryb můžete úspěšně udržet ve svém akváriu. Zatímco existuje řada proměnných, která ovlivňuje tuto odpověď, obecným pravidlem je nechovat v akváriu více než 1 cm plně dospělé ryby na 1 litr vody.

Fáze 5 - Nakupte akvarijní čistící osádku

Nyní, když jste založili akvárium a přidali ryby a bezobratlé živočichy, měli byste přidat čistící osádku, která vám pomůže udržet zdravé vodní parametry. Tito bezobratlí živočichové se živí zbytky krmiv a jiných odpadů z ryb či bezobratlých. Pokud nebude v akváriu dostatečné množství čistících živočichů, tak nezkonzumované krmivo a další odpadní látky budou nakonec sloužit jako živiny pro nežádoucí řasy.

Na závěr

Výše uvedené kroky by měly zjednodušit a zdokumentovat proces úspěšného zakládání a udržování mořského akvária. A co je nejdůležitější – před investováním do akvarijního vybavení a výzkumem – vyřešte potřeby požadovaných ryb a bezobratlých, abyste zajistili od začátku, že máte dostatek času, energie na jejich péči. Odolejte pokušení přidávat všechny své vysněné živočichy najednou – tím, že akvárium zabydlujete pomalu, výrazně zvýšíte šance na přežití obyvatel, stejně jako vaše šance na dlouhodobý úspěch. Díky správnému nastavení, péči, a trpělivosti budou živočichové správně prospívat, zatímco vy si budete užívat nádherný a fascinující mořský podvodní svět v pohodlí domova.