Vše pro vaše zdraví...
+420 731 372 222
CS
Přihlášení

Cyanobakterie v mořském akváriu

Jak eliminovat sinice bez chemie

Triton Cya-no na eliminaci sinice v mořském akváriu

Výskyt sinic závisí na různých aspektech, které si rozebereme v odpovědi

Otázka:

V akváriu se mi začínají množit sinice, rád bych tomu zabránil, ale nechci do nádrže dávat chemii, která obsahuje většinou antibiotika. Nerad bych něco zanedbal, a proto potřebuji rychle jednat. Který produkt byste mi doporučili?

PS: dělal jsem si Triton testy a pracuji na vyřešení deficitů.
Díky za zpracování mé otázky, Petr P.

Odpověď:

Při napravení a udržení správných hodnot KH, Mg, PO4, NO3, teploty… dle doporučení ICP-OES a N-DOC testů můžete začít používat produkt Triton Cya-no, dávkování doporučujeme vypočítat dle kalkulačky u produktu v našem e-shopu. Nezbytné však bude prvotní odsátí sinice ze dna akvária a dekorace. Pokud máte písek v akváriu déle než půl roku, doporučujeme provést jeho výměnu.

Dále je vhodné zkontrolovat osvětlení nádrže (zda není zbytečně moc intenzivní), nastavení proudových čerpadel (zda je proudění dostačující) a funkčnost odpěňovače (zda je odpěňovač správně seřízen).

Nezapomeňte, že eliminace a celková likvidace sinic bývá většinou boj na delší dobu a proto je důležité tato opatření dodržovat a vytrvat při pravidelném kontrolování hodnot. Cyanobakterie se totiž při prvním výkyvu ve vodních parametrech znovu objeví!

Odsávejte tedy denně nebo ob den sinice z povrchu, aby se snížilo množství cyanobakterií a denně doplňujte produkt Triton Cya-no, který podporuje vývoj prospěšných organismů, které se sinicí soupeří.

Až docílíte dlouhodobé stability nádrže, tak bude akvarijní voda natolik odolná, aby se při prvotním setkání s nebezpečnou bakterií (cyanobakterie, nekróza tkáně aj.) začala sama bránit díky přirozeně se vyskytujícím inhibitorům.

Příčinou těchto problémů bývá většinou odchýlení od optimálních hodnot vodních parametrů a nerovnováha prvků (viz článek o Triton poměrech).