Vše pro vaše zdraví...
+420 731 372 222
CS
Přihlášení

Jak se zbavit nežádoucích řas a optimalizovat akvárium?

10 základních pravidel při udržování čistého akvária bez nechtěných řas

 

1. Krmte své ryby šetrně!

Krmení ryb by mělo probíhat maximálně 2–3× denně v množství tolik, kolik živočichové zkonzumují během několika minut. Problémy s nadměrným růstem řas začínají, jestliže zůstává na dně ležet větší množství krmiva. Překrmení je nejčastějším zdrojem živin ve vodě a následkem zvýšených hodnot amoniaku a fosfátů. Řasy prospívají z živin, které vznikají z nezkonzumované potravy a rybího detritu. Mnoho zkušených akvaristů, kteří se naučí krmit s rozumem pouze jednou denně, nebo krmit menší porce 2–3× denně zjistí, že je mnohem snazší udržet nechtěnou řasu pod kontrolou.

2. Nastavení optimálního osvětlení akvária

Pokud zapnete osvětlení akvária, když se probudíte a vypnete je před spaním, tak tento prodloužený světelný cyklus může povzbudit růst řas. Dejte proto světla na časovač, abyste replikovali denní a noční svit. Pro mořské rifové akvária nastavte délku osvětlení na 8–14 hodin denně a z toho 6–10 hodin intenzivního svitu. Pokud máte ještě zářivkové osvětlení, tak vyměňte zářivky alespoň jednou za rok, protože časem ztrácejí na intenzitě spektra. Toto oslabené světlo pravděpodobně povzbudí růst řas.

3. Pravidelné částečné výměny vody

V přírodě se dusičnany přirozeně odvádí vodními proudy a obnovují se tak zdravé vodní podmínky zředěním a tyto nechtěné látky se pak nemohou zvyšovat. Váš uzavřený akvarijní systém však vyžaduje buď pravidelné výměny vody, aby se odstranily přebytečné živiny a detrit (ideální frekvence je 10 % týdně, ale pro lehce osídlené akvárium stačí 30 % měsíčně), nebo jiný způsob redukce živin (viz Triton metoda).

4. Použití vody z reverzní osmózy

Kohoutková voda může obsahovat prvky podporující růst řas, proto použití této neupravené vody k pravidelným výměnám pro redukci živin se nedoporučuje, je důležité tyto látky eliminovat použitím jednotky RO (reverzní osmóza).

5. Udržování čistého filtračního média 

Vyměňujte odstraňovač fosfátů a aktivní uhlí operativně. Správná volba filtračního média může být velmi důležitá při odstraňování těžkých kovů a jiných navýšených hodnot nechtěných prvků.
Aktivní uhlí udržuje vodu křišťálově čistou a odstraňuje rozpuštěné organické látky a fosfáty. Měňte mechanická a chemická média pravidelně jednou za měsíc, protože když jsou vyčerpaná a nasycená, může dojít k vyluhování nazpět do akvária.

6. Výběr správných pomůcek pro servisní práce

Řasy na skle nebo akrylu nemají šanci proti vhodným škrabkám, jako je např. plovoucí magnet s břitem Mag-Float.

7. Zvýšení podílu makrořas

Čím více máte rostlin v akváriu, tím méně šancí nežádoucí řasy převezmou. Rostliny soutěží přímo s řasami o světlo či živiny. U mořských akvárií je vhodné zvážit užitečné makro řasy, jako je Chaetomorpha, umístěné v propojeném filtru typu refugium.

8. Zásobení vhodnými živočichy konzumující řasy

Pro udržení zdravého vodního prostředí do nádrže přidejte vhodné užitečné ryby (králíčkovci, bodloci...) a bezobratlé živočichy (zej, ježovka, plž...), aby pracovali na jeho vyčištění.

9. Použití údržbových přípravků

Použitím např. programů od Dr. Tima Algae control nebo kombinací produktů Re-fresh a Waste-away bývají dosahovány výborné výsledky.

10. Rozpoznat, které řasy jsou prospěšné a které je třeba včas odstranit?

  • Chvilku si sedněte a podívejte se na vaše osazené akvárium.
  • Vypadá přirozeně nebo má náznak zeleného nevzhledného pokrytí na kamenech či korálech.
  • Tvoří se povlak na skle akvária?
  • Řasy mohou být nevzhledné, ale ve skutečnosti spotřebovávají nadbytek živin a poskytují kyslí.
  • Je často těžké vyhrát boj proti řasám a může to být běh na dlouhou trať.
  • Úspěchem je nalezení přírodní rovnováhy ve vašem uzavřeném ekosystému.