Vše pro vaše zdraví...
+420 731 372 222
CS
Přihlášení

Živočichové do nano akvária

Nano akvárium

Ilustrační foto 60l nano akvária s metodou MiracleMud bez odpěňovače

Vzájemná snášenlivost živočichů Amphiprion ocellaris × Chrysiptera hemicyanea

Otázka:

Přemýšlel jsem, že bych svůj pár klaunů očkatých doplnil ještě o vámi nabízený pár sapínků žlutomodrých. Nejsem si ale úplně jistý jejich vzájemnou snášenlivostí.
Mé akvárium má 120 l objemu. Dotčených pár klaunů jsem zakoupil u vás z vašeho odchovu již před cca 6 měsíci. Na zahraničních internetových stránkách jsem našel rozporuplné informace, kdy oficiálně je spíše uváděno, že oba druhy se snesou, narazil jsem ale i na zprávy z akvaristických fór, kde někteří poukazují na problémy. Osobně mám vyzkoušeno, že teritorium mých klaunů je asi 1/3 nádrže. Pokud totiž v těchto místech potřebuji v akváriu něco upravit, samice začne toto území bránit. Ve zbytku akvária si „mohu dělat, co chci“ a klauny to nezajímá. Pro doplnění jen informuji, že v akváriu se žádné další ryby nenacházejí, pouze dva krabi poustevníci. 
V návaznosti na výše uvedené bych se chtěl vás, jako zkušených chovatelů a prodejců dotázat, zda je velká šance, že se bude pár klaunů a pár sapínků snášet, nebo je naopak velká šance, že vzniknou problémy.
Děkuji za reakci.
S pozdravem Martin J.

Odpověď:

Klauni očkatí (Amphiprion ocellaris) i sapínci (Chrysiptery) mají skutečně velmi malá teritoria a je velká šance, že se bude pár klaunů a dva sapínci snášet. Záměrně píši dva, protože Chrysiptery netvoří páry změnou pohlaví jako klauni a asi budou mít svá teritoria rozdělená. V tabulce si můžete ověřit orientační vzájemnou snášenlivost i ostatních čeledí mořských živočichů.

Poznámka: Akvarijní sada MERA 60 (na obrázku) je, vzhledem k ceně a nenáročnosti na údržbu, vhodná především pro začátečníky. Osazení 5 ks rybek a 1 krevetou. Nano akvárium je možné poptat na shop@moia.cz.