Vše pro vaše zdraví...
+420 731 372 222
CS
Přihlášení

*Živé kameny

Spojuje krásu a biologickou rozmanitost

Živá skála má robustní krásu a nabízí řadu výhod jak pro útesy, tak pro mořské akvária pouze pro ryby. Poskytuje přírodní zdroj potravy pro některé ryby, pomáhá při rozpadu odpadů produkovaných akváriovými obyvateli a vytváří základ pro živé korály nebo dekorace.

V oceánech začne živá skála jako kosterní pozůstatky starověkých korálů. Časem, kdy se nespočetné množství organismů, od mikroskopických rostlin a zvířat až po větší řasy a bezobratlí, znovuobnovuje tyto skeletové pozůstatky, stává se "živou skálou" bohatou na biologickou rozmanitost. Tyto kusy živé horniny jsou pečlivě sklizeny a udržovány vlhké, aby se zachovala většina mořského života pro útesový fandy, aby si je užívali.
Před uvedením živého kamene do akvária je třeba ho "vyléčit" přibližně 3-5 týdnů. To umožňuje rostlině a mořskému životu, který na něm žije, podstoupit přirozenou záchranu. Vzhledem k tomu, že dochází k tvorbě toxického amoniaku, nikdy nesmíte vytvrdit živou horninu přímo do stabilního akvária obsahujícího ryby, korály nebo jiné mořské živočichy. Naštěstí většina prospěšných nitrifikačních bakterií přežívá proces vytvrzování, stejně jako některé korály a bezobratlí, které se v novém akváriu objevují v průběhu času.

Malá trpělivost získá žlutou barvu

Způsoby vytvrzování

Pro založené akvárium, které obsahuje ryby, korály nebo jiné mořské živočichy:

  1. Jemně opláchněte každý kus důkladně v slané vodě.
  2. Umístěte kusy do nové plastové nádoby o obsahu 30 galonů.
  3. Ponořte horninu do čerstvě promíchané slané vody se specifickou hmotností mezi 1,023 a 1,025.
  4. Používejte ohřívač, který udržuje teplotu vody mezi 72-78 ° F.
  5. Vytvoření konstantního pohybu vody pomocí hlavice napájení nebo vzduchového kamene.
  6. Udržujte oblast slabě osvětlená, aby se zabránilo rozpadu řas.
  7. Proveďte 100% změny vody dvakrát týdně.
  8. Použijte štětcem z nylonových štětin mezi změnami vody, abyste jemně odstranili bílý film nebo mrtvý materiál.
  9. Po uplynutí jednoho týdne pravidelně kontrolujte hladinu amoniaku a dusitanů. Když se podmínky vody stabilizují a nulová zkouška amoniakem a dusitanem, hornina je nyní připravena akváriem.

Pro nové akvárium, které dosud neobsahuje ryby, korály ani jiné mořské živočichy: Naplňte akvárium předem smísenou slanou vodou s požadovanou měrnou hmotností 1,023-1,025. Aktivujte veškeré filtrační zařízení, zkontrolujte netěsnosti a nastavte topení a / nebo chladič na požadovanou teplotu 72-78 ° F

  1. Jemně opláchněte každý kus důkladně v slané vodě.
  2. Uspořádejte kusy v akváriu.
  3. Udržujte systém osvětlení, aby se zabránilo květu řas.
  4. Použijte štětcem nylonových štětin v pravidelných intervalech k jemnému odstranění bílé fólie nebo mrtvého materiálu.
  5. Proveďte 50% výměnu vody jednou týdně.
  6. Zkontrolujte hladinu amoniaku a dusitanů v akváriu týdně.
  7. Pokud jsou hladiny amoniaku a dusitanů nulové, proveďte 50% výměnu vody. Po 24 hodinách zkontrolujte pH vody a upravte podle potřeby, abyste dosáhli požadované úrovně 8,1-8,4.

Způsob vytvrzování od příjezdu do založené skály

PŘÍJEZD - Po prvním přijetí se tato hornina bude lišit v barvě, tvaru a velikosti. Různé mikrofuna nemusí být zpočátku velmi viditelné, ale jsou hluboko uvnitř štěrbin v hornině

VYTVRZENÍ - Během procesu vytvrzování obvykle dojde k odumření a hornina může být vyčištěna, aby se odstranily tyto oblasti. Když se vyléčí v samostatném kontejneru, je běžné, že korálové řasy začnou bílet. Časté změny vody pomohou snížit stres na život uvnitř štěrbiny skály

STANOVENÝ - Po vytvrzení, udržování pod správným osvětlením a doplněním nárazníků a vápníku se tato skáď znovu vrátí do rozmanitosti jasně zbarvených korálových řas a začne se objevovat řada prospěšných forem života a osadit displej akvária

Skulptovat podvodní skalní zahradu

Nejvíce živé rockové úpravy napodobují přírodu: centrální mohyl, podkovy, trojúhelníkové stopy nebo dokonce i pár ponořených ostrovů oddělených úzkým kanálem. Aquascaping však může být také fantazijní, posetý potopeným pokladem nebo podobně.

Zvažte tyto tipy pro plánování a výstavbu:

  • Předem vytvořte svůj návrh na papír.
  • Ponechte dostatečný prostor ve svém designu pro růst korálů a rostlin. Umožňuje také prostor pro usnadnění průtoku vody a zakrytí trubek, jakož i přístup k údržbě.
  • Je přijatelné měnit tvary a velikosti horniny pomocí kladiva a dláta nebo dokonce vrtačku. Toto je známé jako "hardscaping" a nepoškodí integritu skály, ani její obyvatele.
  • Aby se zabránilo nehodám nebo posunu během údržby, používejte spojovací prvky nebo lepidla, které drží vaše "trvalé" struktury. Dvojdílné epoxidové lepidla nebo dlouhé plastové kravaty fungují dobře s živými kameny.

Vychutnejte to nejlepší ve své živé skále.

Správné podmínky vody a osvětlení umožňují, aby živá hornina dozrála a vyvíjela se v barvě a v biologické rozmanitosti. Použití doplňků včetně vápníku, jodu, stroncia a stopových prvků podporuje zdraví ve skále a na skále.
Živá skála vyžaduje trpělivost, ale s dobrou manipulací a péčí se bude vyvíjet krásné zbarvení, jak zráží ve vašem akváriu.